Our Blog

Оплакване на клиента – единствено при движение на магистрала, педала на газта спира да реагира при натискане, обикновено след спускане (без газ) и двигателя остава да работи на празен ход. Оправя се веднага, ако двигателят се изгаси и запали отново.

В друг сервиз педала на газта е сменен и е правена проверка на турбо-компресора – без резултат.

 

Кодове за грешки P1115, P1228, P1250, които след изтриване не излизат отново, защото при пробно шофиране в града, колата не прави проблем.

 

След като бързо се изясни, че няма кодове за грешки свързани с проблема и няма как да ни насочи диагностиката, като всеки уважаващ себе си инженер :) , отворих ел.схемата на двигателя и започнах да се чудя, как да открия проблема, без да губя време в измервания и проверки. Прегледах електрическата схема и набелязах заподозрените:

  1. 1. Датчика на педала на газтапотенциометър педал газ APP. На схемата се вижда като позиция А24 – accelarator pedal position sensor. Знаем, че системата е двойно подсигурена, т.е. има 2 потенциометъра с по 3 крака и всички 6 влизат в модула на управление на мотора т.е. няма външна маса или захранване (отпада проверката на бушони,релета и т.н.). Педала няма как да спре да работи изцяло, без да даде грешка в мотора, както и не е възможно да откаже единия  потенциометър, без другия да засече проблема и пак ще следва код за грешка. А и педала се предполага, че е сменен с нов.

А и най-вече, ако има проблем там, вкл. с електрическата инсталация, няма да е само при шофиране извън града.

 

2. ЕГР клапан (EGR=exhaust gas recirculation) – аналогичен случай, с 6-крака, т.е. мотор+потенциометър за обратна връзка, получи ли се каквото и да е отклонение между очакваната и реална позиция ще предизвика код за грешка и ще локализираме проблема.

Факт е, че ако ЕГР клапана остане отворен поради механичен проблем в движение и ако двигателя е в нормална работна температура, ще изгуби почти цялата си мощност или ще остане да работи на празен ход. Също така ако клапана задържа и пружината не успее да го затвори, вероятността това да се случи е по-голяма при по-висока температура на отработилите газове, т.е. при движение по магистрала.

А и на дизеловите двигатели този клапан отваря и пуска отработили газове във въздуха захранващ двигателя (рециркулация), когато работи на празен ход или при движение с константна скорост и при натискане на газта, мигновено трябва да затвори, вкл. след спускане и движение без газ. И ако е заял в този момент, колата остава да работи и педала на газта не реагира (въздуха към двигателя е все още смесен с изгорели газове).

И всичко си дойде на мястото, преди проверка на дебитомер, регулиране на налягането на турбото, вакууми и т.н.

Липсата на код за грешка, е поради факта, че при възникване на проблема, двигателят се гаси и пали веднага, а Тойотите не дават код за грешка преди да се провери и потвърди проблема, а в нашия случай  предполагам вибрацията при гасенето и запалването на двигателя помагат на пружината да го затвори

 

Изолирахме клапана (постоянно затворен), върнахме колата на собственика за тест и проблема изчезна.

 

Николай Миков / Автодиагностика.нет

Comments are closed.