Каква марка/модел автомобил да си купя и кой двигател в подходящ?

Ние ще ви консултираме кои марки и модели автомобили биха били подходящи за вас спрямо целите за които бихте го ползвали, спрямо вашият бюджет за закупуване, обслужване и разходи за гориво, цени за по-често срещани неизправности за дадения модел, остатъчна стойност при продажба и, разбира се, какви автомобили харесвате. Може да ни изпратите имейл с набелязани от вас автомобили, като марки и модели (може да са примерни обяви от mobilebg или carsbg), за да може да преценим вашият бюджет, вкус и целите за ползване. Ще оценим автомобилите, според нашите виждания и ще предложим най-подходящите варианти. След това може да започнем и с огледите на конкретни автомобили. Има вариант и за лична среща и консултация, която е срещу заплащане.

Ето няколко и няколко примера в които се виждат резултатите.

 

 

  1. „Харесах си Mercedes B 170 CDI 2008-ма година и искам да го купя, защото ще го ползвам в града и искам по-малка, но по-скъпа и запазена кола, която да не ремонтирам често”

Бюджет 8000 лв  (акуален към 2016-та година)

11_mercedes_b_170CDI_мнения_надеждност

 

 

Пропуснатите факти – клиента изминава не повече от 5000 км на година т.е. по-ниският разход на гориво, не може да компенсира потенциални ремонти в следващите години на дюзи, помпа, турбо и др., които често са 4-цифрени суми. Понякога само разликата в цената за обслужване не е за пренебрегване, като това дали смяна на съединител струва 400 или 1400 лв.

 

Резултата се вижда на следващата снимка – Honda Jazz с бензинов двигател. Статистиката сочи, че такъв автомобил в добро техническо състояние, ще посещава сервиза ни в следващите години основно за смяна на масло и филтри.

Да, комфорта и екстрите на Mercedes, са на много по-високо ниво и B-class е определено надежден автомобил, но основното изискване на клиента бе здрав автомобил с ниски разходи за поддръжка. Тук повече екстри и дизелов двигател (в комплект с подозрителното качество на дизеловото гориво в БГ) не съответстваха на изискванията.

Още повече Jazz е от малкото модели на HONDA в Европа, които се произвеждат в Япония.

12_honda_jazz_мнения_надеждност

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

А защо изобщо толкова по-малка HONDA струва почти колкото Mercedes произведен същата година? :)

Тук от значение е начина на поддръжка от предишният собственик /качествен акумулатор,скъпа марка гуми/, пробег, качество респ.обезценяване, текущо техническо състояние, състояние на консумативи като гуми,дискове,накладки и т.н.


2. Имам 30 годишна кола и искам да я сменя с нова, която да може да събира 4 човека с багаж, но да не бъде твърде голяма. Ще я ползвам предимно извън града и искам да е с бензинов двигател, понеже не шофирам твърде много.

Бюджет: 6000 лв. (акуален към 2016-та година)

Пежо 206 SW 1.1 автокъща Горубляне

 

Пропуснатите факти: Колата може и да е с необходимият размер, но ако бъде оползотворен, мощността на 1.1 литровият двигател при включен климатик, би била тотално недостатъчна за нормално движение според мен. Точно на извънградско би било премеждие и за много опитен водач, да изпревари камион движещ се с 80. Също така разхода на гориво би бил съизмерим с вероятно 1.6 литров двигател. Подобна конфигурация освен това натоварва /респ.износва/ двигателя много повече за даден пробег.

Решенито беше взето лесно, след като се оказа и че това пежо имаше сериозна техническа неизправност.

Според тези изисквания и цена, категорично най-разумната покупка според мен би била Toyota Corolla E12 Kombi 1.6 бензин. Относно дизайна е съвсем ясно всеобщото мнение, но надявам се никой не може да оспори, че е по-добър от дизайна на 30-гдишен автомобил :) А в същото време е един от възможно най-надеждните автомобили в този сегмент – размер, цена, година на производство..  Дори пробега е без особено значение за надеждността (!) в бъдеще и поради този факт е със значително по-малко обезценяване от конкурентите си. А именно обезценяването е фактора, който поред моите наблюдения най-малко се отчита от клиентите ми при покупка и в същото време често е най-големият общ разход след  сумата от цената на изразходваното гориво през годините.

мнение - автодиагностика.нет препоръчва Toyota Corolla бензин, като един от най-надеждните автомобили в класа си

Именно поради тези причини се оказа, че клиента се затрудни да намери подходящо според него предложение в София се наложи да изберем друга марка автомобил.

Компромното решение – Opel Astra H 1.6i caravan (combi) – достатъчно комфортен за шофиране извън града автомобил с 1.6 литров двигател със 105 кс (спрямо 60-те на пежото), голям багажник и вътрешно пространство, не особено претенциозен относно поддръжката автомобил, подходящо решение при малък годишен пробег.
компромисното решение за купуване на авотмобил на старо между Пежо 206 1.1 SW и Тойота Корола 1.6и комби


Един от най-доволните ми клиенти