Our Blog

Автомобил: Ауди А6 2.4i 1998-ма година, мултитроник автоматична трансмисия

Оплакване на собственика на автомобила: по време на движение светва червената лампа (за налягане) на маслото, лампата за ръчната спирачка, пада стрелката на оборотомера и скоростната кутия спира да сменя предавки.

Негов познат я е чел с VAG-COM уред за диагностика и резултата е бил, че липсва сигнал за оборотите на двигателя в управлението на скоростната кутия, съответно това го има като код за грешка + код за стоп машинка. Двигателя има грешка за ламбда сонда, а ABS-a няма грешки, както и таблото. Но светещата лампа на маслото ги е навело на мисълта, че проблема е в таблото (смяната би станала обаче не с vag-com ами с vag-tacho, който може да прочете кода на имобилайзера от старото табло и да го запише в новото, без особени усилия)

 

След 20 минутна проверка при нас и 10 минути ремонт, колата беше готова, но не и без известна доза късмет, че проблема стана пред нас. А той изглеждаше дори още по-странен.

Пълните симптоми: Първо оборотомера падна на 0 и започна да подскача до 400 оборота, после светна лампата за маслото, лампата за ръчната спирачка и ниво на спирачната течност, лампата за проблем в ABS след нея и да не би да не сме забелязали проблема, зумера почна да вие с пълна сила.

/този път клипчето е примерно/

Диагностиката на avtodiagnostika.net

 1. Табло – няма грешки, входящ сигнал за обороти 0-450 при работа на празен ход (да кажем 750), всички тестове на стрелки и индикатори минаха без отклонения.
 2. Двигател – грешка за ламбда сонда – 16538 – Oxygen (Lambda) Sensor B2 S1
  P0154 – 35-10 – No Activity – Intermittent – няма общо с проблема и даже си работеше идеално.
 3. ABS – няма комуникация с блока за управление
 4. Автоматични скорости – тук първо видях че блока за управление не е кодиран (00000) и започнах да търся логин код, за да вляза в настройките, преди да се окаже, че изобщо не трябва и кодирах модула (00010 за авт-ли без CAN-BUS). След това и аз видях грешките, които по необяснима за мен причина бяха единствено записани единствено в този блок :Thursday,15,June,2017,19:01:43:65217
  VCDS Version: Release 12.12.0 (x64)Address 02: Auto Trans Labels: 01V-927-156.lbl
  Control Module Part Number: 4B0 927 156 BB
  Component and/or Version: AG5 01V 2.4l5V RdW D14
  Software Coding: 00000 (коригиран на правилния 00010)
  Work Shop Code: WSC 00000
  VCID: 68D5A0E0088D1A5E3C3-4A9C
  2 Faults Found:00529 – Engine Speed Signal Missing
  28-10 – Short to Plus – Intermittent
  00526 – Brake Light Switch-F
  27-00 – Implausible SignalТова трябваше да означава, че с огромна вероятност и датчика за обороти и стоп машинката са изправни. И преди да отварям 5 различни ел.схеми и да мисля, кой сигнал през кои блокове минава реших да попитам Googlе на кои форуми по света да прочета поседните постове и да направя представителна извадка за възможния проблем и след една безполезна тема и 2 недовършени след дълга борба намерих 4 теми подред с решен аналогични проблеми след ремонт на ABS модула (който очевидно нанася сериозни смущения на работата на ел.инсталацията в автомобила), отворих капака и буксата се оказа не добре включена, заради счупено залючване и няколко криви крачета и колата се оправи само с помощта на VAG-COM + Google (thanks again) + 2 свински опашки, за да не се вади буксата отново.

 

А и се оказа, че като съм кодирал правилно модула, ще изчезне мудното тръгване и неадекватната смяна на предавки понякога (за това никой не ми беше казал) Вече ще сменя скорости много по бързо и точно предавките и това в комплект със вее възможно самобучение на кутията.

 

Ако горната информация вие била дотолкова полезна, че и вие сте локализирали проблема много бързо, бихте могли да ползвате формата по долу за да подкрепите усилията ни за още подобни материали :)

 

 

 

Описание Сума
Въведете желана сума BGN
Плащането се осъществява чрез ePay.bg – Интернет системата за плащане с банкови карти и микросметки

 

7


Няма допълнителна такса за транзакция, освен евентуално превалутиране.

————————————————————————————————————————————————–

Comments are closed.